Hyvä vai huono idea?

Ihmisen ruokavaliossa kananmunia on kaikkialla: munakokkelia aamiaiseksi, pehmeäksi keitettynä lounaaksi tai quichenä illalliseksi. Syy tällaiseen menestykseen? Munat eivät ole vain edullisia, vaan ne ovat myös erinomainen eläinproteiinin ja vitamiinien lähde. Lyhyesti sanottuna se on täydellistä ruokaa! Mutta jos munat ovat hyödyllisiä myös terveydellemme, ovatko ne hyödyllisiä myös kissaystävillemme?

Hyvä tietää : Toisin kuin yleisesti uskotaan, munat eivät aiheuta sydänkohtauksia ihmisille!

Munat sisältävät kissoille hyviä ravintoaineita

Kissat ovat sitkeitä lihansyöjiä. Tämä tarkoittaa, että ennen kaikkea he tarvitsevat eläinproteiini, eli lihaa tai kalaa, selviytyäkseen. Munat sisältävät kuitenkin eläinproteiineja ja erityisesti tauriinia, joka on niiden terveydelle välttämätön aminohappo.

Mutta ne sisältävät myös vitamiinit (A, B12, D, E, K), mineraaleja (rauta, sinkki…), seleeni, tiamiini tai jopa riboflaviini.

Mutta ole varovainen, kissat eivät koskaan saa syödä suolalla, mausteilla tai muilla ainesosilla maustettuja munia. Itse asiassa monet näistä ruoista ovat heille haitallisia.

Varotoimenpiteet

Se, että kissat voivat syödä munia, ei tarkoita, että ne voisivat syödä niitä joka tapauksessa! Itse asiassa se on välttämätöntä aina keittää niitä ennen kuin annamme ne kissaystävillemme. Raaka muna ei todellakaan vain maistu hyvältä, vaan siinä voi olla myös eläinten terveydelle haitallisia bakteereita, kuten esim. E. coli ja Salmonella -bakteerit.

Puhumattakaan siitä, että raa’at munat sisältävät proteiinia nimeltä avidiini, joka häiritsee kissoille välttämättömän vitamiinin biotiinin (tai B7-vitamiinin) imeytymistä. Keittämisessä on se etu, että tämä proteiini denaturoituu.

kissa syö juomakulhoa
Krediitit: iStock

Myös kissat voivat syödä munia, mutta vain kohtuudella. Liian monet munat voivat sairastua. Ja hyvästä syystä munat ovat erityisesti runsaasti rasvaa (etenkin keltuainen!) ja siksi kaloreita. Sitä ei myöskään suositella antaa lihavuudesta tai munuaissairaudesta kärsiville kissoille.

Mitä tulee määrään, Älä anna kissalle kokonaista munaa.. Se on aivan liikaa! Käytännössä tämä vastaisi kahdeksan kokonaisen munan antamista ihmiselle. Puhumattakaan siitä, että kokonainen muna sisältää noin 90 kaloria ja kohtalaisen aktiivinen 4,5 kiloa painava kissa tarvitsee vain 150-200 kaloria päivässä.

Kissa ei myöskään saa syödä munia joka päivä. Kulutuksen tulee olla satunnaistaherkkuna esimerkiksi kerran tai kahdesti viikossa.

Lopuksi, voi tapahtua, että kissat ovat allergisia munille. Näin ollen pienimmätkin epätavalliset oireet (ruoansulatushäiriöt, kutina, yskä jne.) hoitoa seuraavien tuntien tai päivien aikana munan kulutuson parempi olla toistamatta koetta.

Pidät myös:

9 vinkkiä kannustamaan kissasi syömään, vaikka se olisi vaikeaa!

Jogurtin antaminen kissallesi: hyvä vai huono idea?

6 terveellistä herkkuideaa kissallesi

5 tuotetta, joita jokaisella on kotona ja jotka ovat täydellisiä leluja kissalle

Miksi kaikilla kissoilla ei ole metsästysvaistoja?