Miksi kaikilla kissoilla ei ole metsästysvaistoja?

Vaikka joillakin kissoilla on vain yksi pakkomielle, lähteä etsimään saalista, toiset eivät ole, mutta eivät sitten ollenkaan kiinnostuneita aiheesta. Ja onko kyse hiiristä tai leluista. He jopa ystävystyvät mahdollisen saaliin kanssa! Kissojen selviytyminen luonnossa riippuu kuitenkin ennen kaikkea niiden metsästysvaistosta… Mutta onko sitten normaalia, että joiltakin kissoilta puuttuu se kokonaan?

Metsästys, synnynnäinen vai opittu käytös?

Ensinnäkin on välttämätöntä erottaa synnynnäinen ja opittu käyttäytyminen. Luontainen käyttäytyminen on käyttäytymistä, jonka eläin luonnollisesti omaksuu syntymästään lähtien.ilman ulkopuolista väliintuloa. Esimerkiksi kun kissanpentu syntyy, se tietää vaistomaisesti, että sen on siirryttävä emonsa tuttia kohti voidakseen imettää ja siten selviytyä. Tämä tieto on geneettisesti ohjelmoitu ja siirretty sukupolvelta toiselle.

Opittu käyttäytyminen taas on käyttäytymistä, jonka eläin havaitsee kokemustensa ja havaintojensa kautta.. Otetaan esimerkiksi kotikissa, joka menee kulhoonsa joka päivä samaan aikaan pyytämään ateriaansa. Kokemuksesta hän ymmärsi, että hänen ihmisensä yleensä ruokki häntä tuolloin, hän ei suinkaan syntynyt tämän tiedon kanssa.

kissa syö
Tekijät: AaronAmat/iStock

Mutta entä sitten metsästys? Onko tämä synnynnäistä vai opittua käytöstä? Yrittääkseen vastata tähän kysymykseen, Professori Kuo Zing Yangkokeellinen psykologi, suoritti tutkimuksen 1920-luvulla. Hän kasvatti erikseen orvoiksi jääneitä kissanpentuja ja kissanpentuja, joita ei ollut erotettu emostaan selvittää, opettaako äiti kissanpentuja metsästämään tai jos kaikki kissat vaistomaisesti osaavat tehdä sen. Ja sen tulokset ovat yllättäviä.

Metsästää kyllä, mutta tappaa ei välttämättä

Professori Kuon tulosten mukaan metsästävien äitien kasvattamista pennuista tulee itse metsästäjiä. Sitä vastoin ihmisten tai emojen, jotka eivät metsästä, kasvattamista kissanpennuista ei tule metsästäjiä.

« Tutkimuksemme osoitti, että kissanpennut voidaan saada tappamaan rotta, rakastamaan sitä, vihaamaan sitä, pelkäämään sitä tai leikkiä sen kanssa: se riippuu kissanpennun elämästä.“, kirjoitti professori Kuo vuonna 1930.

Olet siis ymmärtänyt sen, että saaliin vainoaminen, tappaminen ja syöminen näyttävät olevan kissojen opittua käyttäytymistä. Verrattuna, kaikki kissat syntyvät takaa-ajovaistolla. Sitten äidin tehtävänä on muuttaa tämä vaisto metsästysvaistoksi.

Miten kissaemä opettaa pentujaan metsästämään?

Opettaakseen kissanpentuja tappamaan syömään, emokissa tuo ensin kuolleen saaliin kotiin ja syö sen heidän edessään. Sitten toinen vaihe on tuoda kuollut saalis takaisin, mutta antaa kissanpentujen syödä ne.

Huomaa, että tämä on käyttäytymistä, jota voidaan havaita myös ihmisillä: kun kissasi tuo sinulle kuolleita hiiriä tai lintuja ja pudottaa ne jalkojesi juureen, sen tarkoituksena on ennen kaikkea opettaa sinua ruokkimaan itseäsi. Hienoa, eikö?

metsästävä kissa
Tekijät: iStock / Ornitolog82

Mutta takaisin lampaihimme. Emokissan opetus jatkuu, kun hän tuo kotiin loukkaantuneen saaliin ja päättää sen pentujensa edessä. Sitten on kissanpentujen tehtävä tehdä samoin. Ja lopuksi, kissanpennut seuraavat lopulta äitiään metsästykseen ja tappaa saaliinsa yksin. Kun tämä vaihe on suoritettu, kissanpennut voivat nyt metsästää itsenäisesti.

Kuten näette, tämä opetus vie aikaa. Siksi on normaalia, että jos kissasi ei ole oppinut metsästämään, se ei koskaan tapa saalistaan ​​tai ei edes halua ajaa sitä takaa.

Hyvä vai huono idea?

Onko parempi adoptoida yksi vai kaksi kissaa?